Güney Azerbaycan Türkleri'nin Sesini Duyunuz!


Güney Azerbaycan Türkleri'nin Sesini Duyunuz!












Lütfen, Güney Azerbaycan Türklerinin sesini dünya kamuoyuna duyurunuz! Çünkü, İran sınırları içinde kalan ve 300 bin kilometrekarelik topraklarda yaşayan Güney Azerbaycan’daki Türklere, İslam devriminin ilk yıllarından beri yapılan baskılar devam etmektedir. İran’daki Azerbaycan Türkleri, asimilasyon tehlikesi ile karşı karşıyadır. 




“Türk” kelimesi, Azerbaycan genci için neredeyse bir kabus haline gelmiştir. 




Doğu Azerbaycan Vali Yardımcısı Süphan İlahi, Tebriz’de yayınlanan gazetelerin temsilcileri ile 2 Ekim 2005 günü yaptığı toplantıda, “Pan-Türkistlere karşı Yönetim tarafından gerekli çözümlerin üretileceğini” söyleyerek, İran Türklerinin Farslılaştırılması için her türlü yola başvurulacağının işaretlerini vermiştir. 




Azerbaycan Türkleri, İran Anayasası’nın 15 ve 19. maddeleri ihlal edilerek Farsça okumak zorunda bırakılmakta, tarih ve kültürlerini öğrenmeleri bilinçli olarak engellenmektedir. Doğu Azerbaycan’ın merkezi Tebriz’de orta öğrenim binaları yetersiz durumdadır. İranlı olmayanların yaşadıkları bölgelerde çocukların %6'sı sınıf geçememektedir. Bu yüzden Tebriz’in birçok bölgesinde öğretim üçlü tedrisat şeklinde yapılmaktadır. Küçük yaştaki çocukların ve yüksek öğrenim öğrencilerinin kurslardaki hazırlığına son verilmiştir. Böylece çocuklarımızın, gençlerimizin anadilini daha iyi öğrenme hakları ellerinden alınmıştır. 




Doğu Azerbaycan Yönetimi yeni okul binalarının inşasına başlamamaktadır. Tebriz dahil olmak üzere, Güney Azerbaycan’ın birçok kentindeki yabancı dil kurslarında Azerbaycan Türkçesi’nin öğretimi gayri-resmi olarak yasaklanmıştır. Güney Azerbaycan’da bulunan üniversitelere de araştırma bütçesi ayrılmamaktadır. 




Üniversitelerde okuyan Güney Azerbaycanlı öğrencilerimiz her türlü baskı ve şiddete göğüs gererek, öğrenci dergilerinin anadillerinde yayınlanması için mücadele etmektedir. Son olarak, Tebriz Üniversitesi öğrencileri tarafından Türkçe-Azerice olarak yayınlanan “Araz” ve “Elçin” isimli dergiler, Tebriz İnkilap Mahkemesi tarafından kapatılmıştır. Ayrıca, Tebriz'de yayınlanan Nidayi Azarbeycan Gazetesi’nin baş sorumlusu Nasir ABBASİ, gazetesinde yer alan bir şiiri nedeniyle tutuklanmış ve Tebriz cezaevine konmuştur.



Güney Azerbaycan halkı tarihi ve kültürel zenginliklerini yaşayamamaktadır. Ulusal kahramanlarını anma törenleri engellenmekte, yüzlerce Güney Azerbaycanlı bu nedenlerle hapishanelere konulmaktadır. Settarhan’ın mezarı Tahran’da bakımsız bir haldedir. Mezarın Tebriz’e taşınmasına izin verilmemektedir. “Şairler Mezarlığı”nda 400’e yakın şairin mezarı bulunduğu halde, hiçbirinin yeri kesin olarak bilinmemektedir. 






Tebriz’in girişindeki “Meçhul Asker” anıtı da tahrip edilmiştir. Öte yandan, her yıl yüz binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Babek Hüremdin’in doğum gününü anma kutlamaları ise, barışçıl niteliğine rağmen baskıcı uygulamalar altında geçmektedir. Salmas’da faaliyet gösteren “Azerbaycan Musiki Derneği” Başkanı Abbas Nikrevan’ın, ikametgahında “Babek Kalesi” yürüyüşüne ait video görüntülerinin yanı sıra Türk Musukisi Tarihi’ne ilişkin yayınlar bulunduğu gerekçesiyle tutuklanarak, Salmas Hapishanesi’ne konması gibi olaylar sıradan hale gelmiştir. 



Bilinçli ekonomik politikalar yüzünden, Güney Azerbaycan'da fakirlik artmakta, düşük gelir düzeyi ve işsizlik sonucu uyuşturucu kullanımı yayılmaktadır. İran’ın petrol ürünleri dışındaki üretiminin büyük bir bölümü Güney Azerbaycan’dan çıksa da, İran yönetimi bu bölgenin kalkınmasına oldukça düşük bütçe ayırmaktadır. İran Yönetimi’nin, Güney Azerbaycan toprakları hesabına yeni eyaletler kurma planı bu defa Maraga’ya uygulanmaktadır. Maraga’nın parlamentodaki temsilcisi Seyid Mustafa Haşimi Binab; Gosaçay, Hesteri, Ecebser ve Melikendi şehirleri de dahil, Sehend Eyaleti kurulmasını istemiştir. Maraga ve diğer şehirler ile ayrı bir eyalet kurulması teklifini protesto ediyoruz…







İran sınırları içinde yaşayan Güney Azerbaycan halkı kültürel asimilasyon ve yabancılaştırma politikalarının son bulmasını istemektedir. İnsan haklarının korunması uluslararası kamuoyunun görevlerinden birisi olduğuna göre, Güney Azerbaycan sorununun barışçıl yollarla çözümü için BM ve AB, zaman geçirmeden üzerine düşeni yapmalıdır.




 Bu çerçevede, Güney Azerbaycan Türkleri;

-Anadilde eğitim hakkı verilmesi,

-Türkçe yayın yapan ulusal bir TV kanalının kurulması,

-Türk kültürünün yaşatılması amacıyla kültür merkezleri açılması,

-İran’ın Azerbaycan bölgesinin özerk yapıya kavuşturulması,

-Bölgede yeni yatırımlar yapılması ve işsizliğin azaltılması,



konusunda gereken adımların atılmasını beklemektedir.

Samed Naimi 22.10.2005 



No comments:

Post a Comment

khojaly Genocide, Xocali Soyqirimi, HOCALI KATLİAMI